Bayilik; sektörde tecrübeli ve kendine özgü markası olan bir ana firmanın üretmiş yahut tedarik etmiş olduğu hizmet ve ürünün, pazarlanması, desteği gibi organizasyonlarının başka bir firma, birey tarafından üretim alt yapı gibi maliyetlere girilmeden yürütülmesi şeklindeki bir iş türüdür. Bayiliğini almaya karar verdiğiniz marka ile yapacağınız bayilik sözleşmesi, işletmenin nasıl işletileceğini ve işverenin bu bayilikteki rolünü belirler. Sözleşme yapılmasındaki asıl amaç, her iki tarafın da menfaatlerini gözetmek ve korumak olsa da, uygulamada bayilik veren firmanın haklarının öncelikli olarak korunduğu görülmektedir.(İlgili yazımız için bknz…)
Bayilik sözleşmeleri iki sözleşme türünden oluşmaktadır. Bunlardan ilki satın alma sözleşmesi ikincisi lisans sözleşmesidir. Satın alma sözleşmesinde bayiliğin sağlayacağı hizmetler, bayilik fiyatı, bayilik alanlara verilecek ekipman, mal/ürün ve envanterler, özellikle bayilik alanın bayilik verene karşı sorumlulukları yer almaktadır. Lisans sözleşmesinde ise, bayilik verenle alanın hak ve yükümlülükleri, markanın telif hakları, tarifler, formüller ile tüm temizlik, tedarikçiler, eğitim, sigorta gibi hizmetlerin bayilik alan tarafından nasıl kullanılabileceğine dair düzenlemelere yer verilir.
Bayilik sözleşmesiyle; bayilik veren, bayilik alan firmaya logo ve kurumsal kimliği birebir uygulamamakta yalnızca mal ve hizmet tedariği konusunda destek vermektedir. Bayilik alan çalıştığı sektörle ilgili mal ve hizmetin kullanım şartlarını, mal ve hizmetin satıldığı yerin dizayn ve tasarımını kendisi belirler. İşinde bağımsızdır ve çalıştırdığı işletme ile ilgili yaşadığı sorunlarda arkasında daima danışabileceği bir firma vardır.
Bayilik alan firma ya da kişinin bayilik sözleşmesini imzalamadan önce dikkat etmesi gerekenler arasında; bayilik veren firmanın kendisinden ne istediği, neden bayilik verdiği, amacı ve hedefinin ne olduğu, şartlarının kendisine ne kadar uyduğu, cezai yaptırımlarının neler olduğu ve bu şartların uzun vadede kendisini zararara düşürme ihtimalinin olup olmadığı, kendisinin şartlara uygunluğu, bayilik alınacak bölgenin bayiliğe uygunluğu, sektörün sürdürülebilirliği gibi hususlar gösterilebilir.
Hukuk Desteği
iletisim: [email protected]
Merhaba benim sizden öğrenmek istediğim konu benim bir arkadaşımın Ömer Aybak çğköfte bayiliği var bayilik alma konusunda tüm gerekli şartları oluştursan da disbirötör veya firma isterse sana bayilik vermez diyor.Yani ırkını beğenmez tipini beğenmez vs.Bu hususda öğrenmek istediğim şu ben bütün şartları oluşturduğum halde keyfi olarak bana bayilik vermeme hakkına sahipmidir.Burda bu şirketlerin iç tüzüğünde bayilik almak isteyen isteyen kişinde koruyucu hukuksal haklarıda varmıdır.Aksi insan hakları ihlaline girmezmi.yardımcı olursanız çok minnettar olurum saygılar.