Ülkemizde çok sayıda kişi, yaşının anne ve babası tarafından nüfusa geç veya erken kaydettirilmesi nedeniyle çeşitli zorluklar yaşamaktadır. Nüfustaki bu yanlışlıktan dolayı, kişiler çoğu zaman yaşıtlarına oranla bazı hak kayıplarına uğramakta ve hukuki anlamda zor durumda kalmaktadır. Özellikle askerlik ve okula başlama yaşı bu hak kaybının en sık karşılaşıldığı yerlerdir. Yaş konusunda bir hak kaybı yaşanmaması için gerçek yaşın nüfus kayıtlarında doğru şekilde yazılması mağdurlarca talep edilmektedir.
Kişeler yaşlarını küçültmek veya büyültmek için dava açabilirler. Yaşın küçültülmesi ve yahut büyültülmesi konularında genel olarak aynı kurallara ve prosedürlere göre dava yürütülmektedir. Bu tür davaların açılmasında belli başlı şartlar vardır. Bunlar;
- Yaşı düzeltilecek olan kişinin dış görünüşü, nüfusta yazılı olan yaşa uygun olmamalıdır.
- Kişi yaşını büyütmek istiyorsa, büyütmek istediği yaşta kardeşi olmamalıdır.
- Kişi yaşını küçültmek istiyorsa, Nüfusa yazım gününden daha önceki bir tarihte doğduğunu iddia etmemelidir.
- Yaş küçültme, büyütme veya düzeltme davası açacak olan kişi hastane, doğum evi gibi bir kurumda doğmuş olmamalıdır.
- Daha önce bu tür bir dava açmış olmamalıdır. Bu davaları reşit ise kendisi, reşit değilse velisi veya vasisi açar.
Kişi genel yazım suretiyle nüfusa kaydedilmiş ise 18 yaşını bitirdikten veya ilk nüfus cüzdanını aldığı tarihten itibaren 6 ay içerisinde yaş düzeltme, yaş küçültme ya da yaş büyütme davası açabilir. Bu süre hak düşürücüdür. Süre bittikten sonra açılacak olan dava, reddedilir. Kayıt düzeltme davaları, Nüfus Hizmetleri Kanunu madde 36’da: “1) Mahkeme kararı ile yapılan kayıt düzeltmelerinde aşağıdaki usûllere uyulur: a) Nüfus kayıtlarına ilişkin düzeltme davaları, düzeltmeyi isteyen şahıslar ile ilgili resmî dairenin göstereceği lüzum üzerine Cumhuriyet savcıları tarafından yerleşim yeri adresinin bulunduğu yerdeki görevli asliye hukuk mahkemesinde açılır. Kayıt düzeltme davaları Cumhuriyet savcısı ve nüfus müdürü veya görevlendireceği nüfus memuru huzuru ile görülür ve karara bağlanır. b)Aynı konuya ilişkin olarak nüfus kaydının düzeltilmesi davası ancak bir kere açılabilir. Ad değişikliği halinde, nüfus müdürlüğü bu kişinin çocuklarının baba veya ana adına ilişkin kaydı, soyadı değişikliğinde ise eş ve ergin olmayan çocukların soyadını da düzeltir. c) Tespit davaları, kaydın iptali veya düzeltilmesi için açılacak davalara karine teşkil eder. 2) Kişilerin başkasına ait kaydı kullandıklarına ilişkin başvurular Bakanlıkça incelenip sonuçlandırılır.”
Hukuk Desteği
iletisim: [email protected]
Kız arkadasımın kimlik yası 16 ama 19 yasında b kız arakadasımla kactık babası kayıp ilanı verdı şikayetcı olmadı ifade verdık beni bıraktılar kız arkadasımı babası red ettı bu sebepten dolayı devlet koruması altına gırdı annesı cıkaramıyor Babası olmadan kız arkadasım dilekçe verdı yasını bütutmek için kemik testı raporuda var 18 sekız yasına uygundur neredeyse bır ay oldu yası buyurmu evliliğimize izin verilirmi veya nezamn sonuc alınır bilginiz için tesekkürler
Merhabalar, yargılama süresi hakkında yorum yapmamız mümkün değildir. Olağan evlenme yaşı 17 yaşını doldurmuş olmaktır. Bilginize..
Merhaba 36 yaşındayım yaş büyütme davası açabilirmiyim