İCRA DOSYASI AÇARKEN MASRAFLAR NELERDİR?

timthumb.php

İcra takibi başlatılırken, bir kısım harçlar ve masrafların ödenmesi gerekmektedir. Söz konusu masraflar başlangıç aşamasında alacaklıdan tahsil edilerek dosya masrafı adı altında dosya borcuna eklenir. Harç ve masraflar yapılacak icra takibinin türüne göre değişiklik gösterir:

İlamsız icra takibinde istenen harç ve masraflar:

  • Başvuru Harcı (2016 yılı için 29.20 TL)
  • Peşin Harç (2016 yılı için, icraya konu meblağın binde 5’inden hesaplanır.)
  • Vekalet Suret Harcı (2016 yılı için 4.30 TL)
  • Dosya Masrafı (2016 yılı için 0.60 TL)
  • Baro Pulu (2016 yılı için 6.80 TL)
  • Tebligat Gideri

İlamlı icra takibinde istenen harç ve masraflar ise, yukarıda sayılan harç ve masraflardan yalnızca peşin harcın ödenmemesi şeklindedir.

Dosyada kısmen ya da tamamen tahsilat yapılması halinde yukarıda bahsettiğimiz harçlara ek olarak icra dosyasının bulunduğu aşamalara göre harçlar eklenmektedir. Tahsil harcı, kural olarak borçluya yüklenen bir harç olup değer üzerinden:

  1. Ödeme veya icra emrinin tebliği üzerine hacizden evvel ödenen paralardan (Yüzde 4,55)
  2. Hacizden sonra ve satıştan önce ödenen paralardan (Yüzde 9,10)
  3. Haczedilen veya rehinli malların satılıp paraya çevrilmesi suretiyle tahsil olunan paralardan  (Yüzde 11,38)
  4. Resmi ve özel müesseseler memur ve hizmetlilerinin maaş, ücret, gündelik ve sair hizmet gelirlerinin haczi suretiyle tahsil olunan paralardan (Yüzde 4,55)
  5. Takip talebi bulunmayan alacaklılara İcra ve İflas Kanunu’nun 125’inci maddesinin 3’ üncü fıkrası gereğince ödenen paralardan (Yüzde 2,27)
  6. Gayrimenkullerin ve gemilerin  tahliye ve tesliminde:

aa)İcra emrinin tebliği üzerine tahliye olunduğu takdirde  (Yüzde 2,27)    

bb)Tahliye ve teslim icra marifetiyle olduğu takdirde (Yüzde 4,55)

g)Menkul tesliminde;

aa)İcra emrinin tebliği üzerine teslim halinde (Yüzde 2,27)

bb)İcra marifetiyle teslim halinde (Yüzde 4,55)

h)Konut finansmanından kaynaklanan alacaklar ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığının rehinle temin edilmiş alacaklarının takibinde, bu  bentte belirtilen tahsil harçları dörtte biri oranında uygulanır.

Bunun dışında cezaevi harcı da alınmaktadır. Cezaevi harcı kural olarak alacaklıya yüklenen bir harç olup icra dosyasına konu meblağın %2si olarak belirlenir.

Haricen tahsil (Bkz.İlgili yazımız…) durumunda ise eğer taraflar arasında yapılan protokolde, tahsil harcının alacaklı tarafından ödeneceği yazılmış ise, bu, alacaklı tarafın, tahsil harcını da icra dosyasına yatırmak üzere borçludan alması gerektiği anlamına gelir. Böyle bir durumda alacaklı taraf, dosyaya haricen tahsilatı bildirdiğinde, tahsil harcını da icra dosyasına öder.

Eğer, alacaklı dosyanın haricen tahsili üzerine icra dairesine alacaktan feragat ettiğini bildirir ise alacaklı feragat harcı ödemekle yükümlüdür. Feragat harcı da haricen tahsil harcıyla aynı şekilde tahsil harcının yarısı tutarında ödenir.

                                                                                                          Hukuk Desteği

iletisim: [email protected]

24 thoughts to “İCRA DOSYASI AÇARKEN MASRAFLAR NELERDİR?”

    1. Merhaba değerli okuyucumuz,

      Adınıza bir icra takip dosyası olup olmadığını ancak adliyeye giderek icra tevzi bürosundan sorgulatmak suretiyle öğrenmeniz mümkündür. Varsa dosyanız, e-devlet üzerinden de görebileceğiniz gibi, tarafınıza yapılacak bir tebligatla da bundan haberdar olursunuz. Bizler bunu bilemeyiz.

  1. Bosanma davalarında çocuk velayeti kime hangi şartlara göre belirlenir?
    Velayeti bulunduran ebeveyn karşı tarafa çocuk görüş için zorluk cikariyorsa ne yapmak lazım?
    İcra ile çocuk görmenin şartları masrafları 2017 göre ne kadardir.

    Bu konularilarida paylasirsaniz sevinirim.

    1. Merhabalar, velayet hakkı her olaya göre ayrı ayrı değerlendirilir. Anne babanın çocuğa karşı tavrı, çocuğun haklarını gözetmesi, çocuğun üstün yararı … gibi durumlar değerlendirilir. Kişisel ilişki tesisinde zorluk çıkıyorsa çocuk teslimi için icra takibine başvurulabilir. Çocuk tesliminin harcı ilk etapta 100 TL dahi tutmaz.

      1. Teşekkür ederim cevabınız için.Bir soru daha sormak istiyorum.

        9 yaşında ki çocuk için icra yoluyla görüşlerde kanunlara göre çocuk pediatri uzmanı zorunlumu?

  2. Teşekkür ederim cevabınız için.Bir soru daha sormak istiyorum.

    9 yaşında ki çocuk için icra yoluyla görüşlerde kanunlara göre çocuk pediatri uzmanı zorunlumu?

  3. Merhaba öncelikle sormak istediğim bir soru var ? avukatlık bürosuda çalısan biriyim borclulardan tahsılat konusunda zorluk çekıyoruz cogu borclu olan vatandaşlar icra takibine istinaden sadece ev haciz gibi seyler biliyorlar . hukuk bilgisi olmaları beklenemez belki ama bir borçluya en güzel icra dosyası nasıl ifade edilebilir ve nasıl bilgi ile karşı tarafı buna %50 dahi olsada ikna edebiliriz ! Bazen öyle diyologlar çıkıyor ki inanılmaz . düz bir metin söylemek istesek nasıl bilgiler ile bu konuda akıcı olmayı becerebiliriz ? dosyaların zamanlarıda cok önemli tabi bunlara kıyas 2004 2007 2010 2012 2014 2013 2015 farklılık gosterebılıyor istiyoruz ki net olalım anlayıs beklemek zaman kaybı . Zamana binayen dosyalar çöpe dogru gidiyor tahsılatı oldukca zora giriyor neredeyse çok zor – !! teşekkür ederim şimdiden vereceğiniz cevap için mersi iyi çalışmalar .

  4. Merhaba.ev sahibim 8 yıldır oturduğum konutunu hemen şimdi boşaltamadığım için 8 yıldır tefe-tüfe oranı artırımını faiziyle hesaplayıp icraya vermiş.Bilgim olmadı.tebligat gelmiş,apartman kapısından almışlar.maaşımdan kesilince haberim oldu.itiraz edemedim.e-devlette alacak vekili,alacaklı isimleri görünüyordu.ama şimdi bu bilgiler detayda yok.ne olmuş olabilir.ben ne yapmalıyım.ev sahibim vazgeçmiş olabilirmi?

    1. Merhabalar, yazdıklarınızdan icra dosyası açılmış olduğunu, itiraz edemediğinizi, maaşınızdan kesildiğinde öğrendiğinizi anlıyoruz. Kaç ay kesildi maaşınızdan? Belki de dosya infaz edilmiştir.

  5. Merhaba benim bir şahıstan 10.000 tl alacağım var icra davası açsam ne kadar masraf öderim yardımcı olacak birileri varsa çok sevinirim çok teşekkürler.

  6. Merhabalar,
    10.2014 yılında adi kira kontratı ile gayrimenkulümü kiraya vermiş bulunmaktayım. Ancak 12.2016 tarihi itibariyle geriye dönük 6 aylık kiram kiracı tarafından ödenmemektedir. Alacaklarımı icra yoluyla alıp gayrimenkulün tahliyesi için “Tahliye Talepli İcra Takibi” başlatmak istemekteyim. Konuyla ilgili detaylı bilgi alma şansım var mıdır?
    Mahkemeye gitmeden doldurmam gereken dilekçeler nelerdir? Ne kadarlık bir masraf söz konusudur? Bu işlemleri avukatsız yapma imkanımız var mıdır? (Alacağımdan fazla avukat ücreti tuttuğundan ve bu masrafı karşılayacak ekonomik durumum olmadığından sizlerden yardım rica ediyorum).
    Şimdiden ilginiz için çok teşekkür ederim.
    Saygılarımla,

  7. Merhaba ben Mustafa hansu adlı şahıs dan 10.000 alacağım vardı mahkemeye başvurdum mahkemeden karar çıktı 10.000 alacağım bana ödemesi şeklin de karar çıktı icra yolluna başvurmak istiyorum başvuru ücreti ne kadar ve icraya nasıl başvurulur ve ne zamana kadar sürer icra süreci teşekkür ederim

  8. Merhabalar alti yasinda kizim var babasinda kaliyo mahkeme actim velayetini aldim gonullu vermesini soyledim ama vermek istemiyo icra acmak istiyorum Ben izmirde yasiyorum kizim ve babasi adanada yasiyorlar icra masraflari ne kadar olur yardimci olursaniz sevinirim

  9. Taşınmaz malların ve motorlu taşıtların üzerine konan haciz ve ihtiyati hacizler tüm borçlar ödenmesine karşın 4 yıldır kalkmadı. Bunun hukukta yeri nedir teşekkürler.

    1. Merhabalar, dosyanız resmi olarak kapatılmamışsa mümkündür. Anılan işlemlerin yapılması için dosyanızın resmi olarak kapatılması gerekmektedir. İlgili müdürlüğe giderek dosya kapak hesabı aldırmanızı ve burada belirtilen tahsil harcını ödeyerek dosyanın resmi şekilde kapatılmasını talep etmeniz gerekecektir.

  10. Merhaba yıllar önce hastayım yalanı ile benden borç isteyen biri sözde arkadaştı bende inanıp kimi zaman kendi elimle teslim ettim ona kimi zamanda ptt gönderdim yıllar sonra istediğimde yalanlarla beni oyaladı nasıl biri olduğunu bilemediğim için geçen sene yine zordaýım dedi bende tekrar azar azar gönderdim sonra anladım ki yalancı üç kağıtçının biriymiş bende geçen sene icraya verdim özerine kayıtlı birşey yok adreside babasının köy evine kayıtlı kendisi istanbulda verdiğim parayı alabilmem için nasıl bir yol izlemeliyim yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler

  11. Merhabalar. Adımıza icra dosyası var dosya açık görünüyor ancak bize icra kağıdı geldi yeni. Avukatımız ödeme yapmayacaksanız hesabınızda para bulundurmayın dedi üstümüze mal da yok. Bununla ilgili ne yapmalıyız. ödemezsek faiz biner mi üstüne icra gelme durumu olur mu? itiraz edemiyor muyuz? İcrayı ödemeye durumumuzun olmamasından dolayı böyle bir soru soruyorum size ve aslında icra davası açan taraf bizdik..

  12. Ben alacağımı icra yolu ile aldım baş vururken ve araç bağlatma yakalatma gibi ücretleride peşin ödedim sonra borçlu gelip icra müdürlüğünde ödememi yaptı ve icra müdürlüğü benim yatırmış olduğum masrafları bana geri iade etti şimdi tahsil harcı çıkmış bunu benmi ödeyeceğim yoksa borçlu olanmı teşekkürler

    1. Merhabalar, ilgili icra dairesine giderek dosya kapak hesabı alınız ve çıkan tutar ile ödediğiniz tutarı kıyaslayınız. Herhangi bir fark bulunmuyorsa alacaklı veya vekilinden dosyanın kapatılmasını talep ediniz. Bilginize..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir